تفاوت کارت گرافیک یکپارچه و اختصاصی چیست؟ آیا مهم است که کدام یک برای اهداف پردازش گرافیکی(بازی، رندر، محاسبات سنگین) استفاده می شود؟
کارتهای گرافیک مجتمع در مقایسه با کارتهای گرافیک اختصاصی قدرت پردازش و حافظه کمتری دارند که میتواند منجر به رندر گرافیکی کندتر، نرخ فریم پایینتر و کاهش کیفیت گرافیکی شود. علاوه بر این، کارت های گرافیک یکپارچه از حافظه سیستم استفاده می کنند که می تواند عملکرد کلی سیستم را کاهش دهد.
بحث کارتهای گرافیک یکپارچه و اختصاصی (GPU) تقریباً به قدمت رایانههای شخصی مدرن است، اما بحث قطعاً در طول سالها تغییر کرده است. در گذشته، پردازندههای گرافیکی یکپارچه از شهرت ضعیفی در ارتباط با کمبود نیرو برخوردار بودند. اما پیشرفت های فناوری به کاهش شکاف بین این دو گزینه کمک کرده است.
در این راهنما، تفاوتهای بین کارتهای گرافیک یکپارچه و اختصاصی و اینکه چه کسی به کدام نوع GPU نیاز دارد را توضیح میدهیم تا بتوانید بهترین تصمیم خرید را برای نیازهای خود بگیرید.
یک GPU چگونه کار می کند؟
یک GPU به رایانه اجازه می دهد تا تصاویر پردازش شده توسط CPU را ارائه دهد. هنگام اجرای فرآیندهای گرافیکی فشرده، مانند بازی، ویرایش ویدیو و رندر سه بعدی، می توانید قدرت GPU را کاملاً درک کنید.
پردازنده های گرافیکی برای بازی
به طور خاص، عملکرد بازی های ویدیویی تا حد زیادی به GPU رایانه شما بستگی دارد. هنگامی که شما بازی می کنید، CPU دائماً معادلات ریاضی را انجام می دهد. سپس این اطلاعات به GPU ارسال می شود که از اطلاعات برای نمایش هندسه، سایه، بافت و رنگ استفاده می کند. GPU این گرافیک های سه بعدی را از چند ضلعی که به شکل مثلث هستند، ارائه می دهد. سپس GPU مشخص می کند که چند ضلعی ها را کجا قرار دهد و زوایای دید را بر اساس پرسپکتیو، از جمله نحوه فوکوس کردن دوربین توسط پخش کننده، رندر می کند.
دو نوع پردازنده گرافیکی
پردازندههای گرافیکی در دو نوع مختلف وجود دارند: یکپارچه integrated و اختصاصی dedicated. کارتهای گرافیک اختصاصی گاهی اوقات به عنوان کارت گرافیک مجزا نیز شناخته می شوند. هر دو عملکردهای متفاوتی دارند و بستگی به شما دارد که چه نوع کارت گرافیکی را در رایانه شخصی خود می خواهید. کارتهای گرافیک مجتمع و کارتهای گرافیک اختصاصی هر دو نوع واحدهای پردازش گرافیکی (GPU) هستند که در رایانهها استفاده میشوند، اما برای اهداف متفاوتی طراحی شدهاند و تفاوتهای کلیدی دارند.
کارت گرافیک اختصاصی dedicated چیست؟
کارت گرافیک اختصاصی (dedicated GPU) دارای حافظه اختصاصی (VRAM) هستند و برای پردازشهای گرافیکی فشردهتر مانند بازی و ویرایش ویدیو طراحی شدهاند. آنها معمولاً در رایانه های رومیزی پیشرفته و لپ تاپ های بازی یافت می شوند.
برای اهداف بازی، معمولاً کارت های گرافیک اختصاصی بهتر از کارت های گرافیک یکپارچه در نظر گرفته می شوند. دلیل این امر این است که کارتهای گرافیک اختصاصی دارای حافظه اختصاصی و قدرت پردازش بیشتری هستند که به آنها اجازه میدهد تا محاسبات گرافیکی و فیزیکی سختتر مورد نیاز برای بازیهای مدرن را انجام دهند. آنها همچنین دارای ویژگی های پیشرفته تری مانند ردیابی پرتو هستند که امکان نورپردازی و سایه های واقعی تری را در بازی ها فراهم می کند.
کارت گرافیک یکپارچه integrated چیست؟
کارت گرافیک مجتمع (integrated GPU) در واحد پردازش مرکزی کامپیوتر (CPU) تعبیه شده اند و حافظه سیستم کامپیوتر را به اشتراک می گذارند. پردازندههای گرافیکی مجتمع برای فرآیندهای معمولی رایانه شخصی مانند مرور وب، رسانههای اجتماعی، و کارهای کم منابع مانند صفحات گسترده، ویرایش اسناد و نرمافزار مدیریت پروژه بهترین هستند.
فناوری جدیدتر شکاف را کم می کند
گرافیک یکپارچه برای اکثر رایانه های شخصی، به ویژه لپ تاپ ها استاندارد است. در حالی که گیمرها زمانی به گرافیک یکپارچه نگاه تحقیر آمیز داشتند، فناوری جدیدتر این دیدگاه را تغییر داده است. این امر به ویژه در مورد پردازنده AMD Ryzen™ که به آن APU می گویند صادق است. هر دو CPU و GPU را روی یک قالب ترکیب می کند تا به نتایج عالی برسد.
بازی های زیادی برای بازی کردن
همچنین میتوانید بازیهای زیادی را با یک CPU با گرافیک یکپارچه انجام دهید، نه عناوین عظیم سهگانه A (AAA). بیشتر این بازیهای قابل بازی، از جمله بازیهای کلاسیک مستقل Stardew Valley و Minecraft، از گرافیک و پیکسلهای با وضوح پایینتر استفاده میکنند، بنابراین میتوانید با کارت گرافیک یکپارچه از آنها لذت ببرید.
انتخاب کارت گرافیک مناسب برای شما
موارد استفاده متفاوتی برای کارت های گرافیک یکپارچه و کارت های گرافیک اختصاصی وجود دارد. در اینجا چیزی است که هنگام انتخاب بین این دو نوع کارت گرافیک باید بدانید.
از چه برنامه ها و برنامه هایی استفاده خواهید کرد؟
اولین و شاید مهم ترین نکته این است که چگونه می خواهید از کارت گرافیک خود استفاده کنید. برای انجام بازی های گرافیکی فشرده، ویرایش ویدیو و استخراج بیت کوین به یک GPU اختصاصی نیاز دارید. با این حال، برای استفاده عمومی تر، مانند مرور وب، بیشتر مشاغل خانگی، و بازی های ابتدایی تر، می توانید با پردازنده های گرافیکی یکپارچه کار کنید. اکثر رایانه های شخصی همه منظوره از یک GPU یکپارچه استفاده می کنند، اما قبل از تصمیم گیری آگاهانه باید دقیقاً نحوه استفاده از رایانه خود را تعیین کنید. اگر فکر میکنید هم از برنامهها و برنامههای گرافیک فشردهتر و هم برنامههای گرافیکی کمتر استفاده میکنید، میتوانید هر دو را خریداری کنید. در این سناریو، شما از فرآیندی به نام سوئیچینگ GPU استفاده خواهید کرد که به شما امکان می دهد بین کارت گرافیک یکپارچه و کارت گرافیک اختصاصی خود سوئیچ کنید. این همچنین به شما اجازه می دهد تا عملکرد گرافیکی را در رایانه خود به حداکثر برسانید. به علاوه، اگر لپ تاپ دارید، ممکن است به افزایش عمر باتری کمک کند.
بودجه شما چقدر است
زمانی که تصمیم می گیرید روی یک کارت گرافیک اختصاصی سرمایه گذاری کنید یا از پردازنده ای با گرافیک یکپارچه استفاده کنید، بودجه عامل اصلی دیگری است. کارتهای گرافیک اختصاصی گرانتر هستند و برای عملکرد عالی باید آنها را با یک CPU گرانتر جفت کنید. اگر لپتاپ میخرید، گزینههای GPU محدودی خواهید داشت. اکثر لپتاپهای زیر ۱۵ اینچ دارای گرافیک یکپارچه هستند زیرا برای قرار دادن کارت گرافیک اختصاصی به فضای بیشتری نیاز دارند. و اگر لپتاپ با گرافیک مجزا بخرید، میتوانید انتظار داشته باشید که برای انرژی اضافی هزینه بیشتری بپردازید.
گرافیک چقدر برای شما مهم است؟
شما می توانید بسیاری از بازی ها و برنامه های مدرن را با تنظیمات کم با کارت گرافیک یکپارچه اجرا کنید. این شامل عناوین محبوبی مانند Overwatch، Grand Theft Auto V و Borderlands 3 میشود. اگر فکر میکنید این نوع بازیها را بازی میکنید، باید اهمیت اجرای آنها را در تنظیمات گرافیکی بالاتر در نظر بگیرید. با این حال، وقتی در مورد عناوین جدیدتری مانند Hitman 3 و New World و بازیهای آینده مانند Far Cry 6 صحبت میکنیم، صحبت تغییر میکند. شما نمیتوانید گرافیک این بازیها را بدون کارت گرافیک اختصاصی به درستی رندر کنید. اگر یک گیمر جدی هستید که این عناوین بزرگتر و آنهایی که در آینده خواهند آمد را ترجیح می دهید، باید روی یک کارت گرافیک اختصاصی سرمایه گذاری کنید.
مصرف برق و عمر باتری
یک کارت گرافیک مجزا انرژی بیشتری مصرف می کند و عمر باتری لپ تاپ شما را سریعتر خالی می کند. همچنین باعث می شود رایانه رومیزی شما انرژی بیشتری مصرف کند که می تواند منجر به هزینه بیشتر قبض برق و کاهش بهره وری انرژی شود.
یک کارت گرافیک اختصاصی نیز ممکن است دمای لپ تاپ شما را افزایش دهد که باید آن را مدیریت کنید. این بدان معنی است که ممکن است بخواهید از یک فن خارجی یا پد خنک کننده برای خنک کردن مداوم آن استفاده کنید. برای کاربران دسکتاپ، ممکن است بخواهید روی یک فن خنک کننده داخلی بهتر سرمایه گذاری کنید تا از آسیب حرارتی در دستگاه خود جلوگیری کنید.
خلاصه
همانطور که گفته شد، کارتهای گرافیک یکپارچه در سالهای اخیر پیشرفت زیادی کردهاند و برخی از آنها میتوانند بازیهای سبک و متوسط را با عملکرد خوب انجام دهند. همچنین به بازی خاص و تنظیماتی که در آن اجرا می کنید بستگی دارد.
به طور خلاصه، اگر شما یک گیمر هاردکور هستید یا نرم افزار رندر سه بعدی و ویرایش ویدیو یا پردازش محاسباتی روی کارت گرافیک را اجرا می کنید، معمولا توصیه می شود از یک کارت گرافیک اختصاصی برای بهترین تجربه بازی استفاده کنید. اما اگر به دنبال گزینه ای مقرون به صرفه تر هستید و نمی خواهید سخت ترین بازی ها را انجام دهید، یک کارت گرافیک یکپارچه می تواند گزینه مناسبی باشد.
بخشی اصلی متن بالا، ترجمه این مقاله با نویسندگی دنیل هورویتز نویسنده مشارکتی برای HP Tech Takes است. دنیل نویسنده مستقر در نیویورک است و برای نشریاتی مانند USA Today، Digital Trends، Unwinnable Magazine و بسیاری از دیگر رسانهها نوشته است. بخشهایی که نیاز به بسط و گسترش داشته اند از وب انگلیسی اضافه شده است.
“HP TECH TAKES” یک پلتفرم یا فعالیت از طرف شرکت اچپی (هیولت پکارد) به انگلیسی: HP (Hewlett-Packard) است که به بررسی روندها و نوآوریهای فناوری کنونی میپردازد تا امکانات آنها برای آینده را تصور کند. احتمالاً شامل مقالات، پستهای وبلاگ، ویدیوها و سایر محتواها در مورد جنبههای مختلف فناوری است، مانند پیشرفتهای محاسباتی، هوش مصنوعی، چاپ سهبعدی، امنیت سایبری و موارد دیگر. هدف ارائه دیدگاهها، تجزیه و تحلیل و الهام بخشی به علاقهمندان و حرفه های فناوری است.